Filistin Caddesi., Beyaz Zambaklar Sokak., No:6/7, Gaziosmanpaşa, Çankaya, Ankara

0312 466 44 44


Araç Değer Kaybı Davası Nedir-Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Araç Değer Kaybı Davası Nedir-Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Araç Değer Kaybı Nedir?

Atabay Hukuk Bürosu olarak Araç Değer Kaybı Davası Nedir, Nasıl Açılır Konusu ele alacağızAraç Değer Kaybı Davası Nedir-Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?.Bir çok vatandaşın araç değer kaybında neler yapabileceği ve araç değer kaybını nasıl alacağını anlatacağız. Bir trafik kazası meydana geldiğinde araçlar servise götürülerek gerekli onarım işleri yapılır. Bu tadilattan sonra ilk bakıldığında bir sorun gözükmese bile araç artık kazalı olduğu için ikinci el araç statüsüne inmiş olmaktadır. Aracın değeri geçmişe göre düşmüş olacaktır. Hem araç sahibi hem de alıcılar artık o araca eski değerini vermezler. Yine bildiğiniz üzere ikinci el araç satışlarında en önemli kriterlerden biri de aracın herhangi bir kazaya karışıp karışmadığı veya üstünde boya ve parça değişenin olup olmadığıdır. Bu durum aracın satılmasını zorlaştır ve piyasasını düşürdüğü için maddi değer kaybı yaşatır. Bu da araç sahiplerini ekonomik olarak mağdur etmektedir. Araç sahibinin yaptırmış olduğu aracın tüm masrafları şayet var ise kasko, sigorta koşuları çerçevesinde sigorta acenteliği tarafından karşılanacaktır.

Trafik Sigortası Şirketi (Kasko) Araç Değer Kaybını Karşılar Mı?

Araç Değer Kaybı Davası Nedir-Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır? Trafik kazaları, aracın çalınması ya da araca gelecek her çeşit zarar için aracın kaskosu yapılmaktadır. Araç sahibinin yaptırmış olduğu kasko kapsamına içerisinde aracın bütün onarım işlemleri dahildir. Ancak kasko şirketlerinin birçoğu bu bakım ve onarım işlemleri neticesinde meydana gelen araç değer kaybını karşılamazlar. Çok düşük bir olasılık olsa da araç değer kaybını karşılayan sigorta firmalarını bulabilmeniz mümkündür. Peki sigorta acenteliği araç değer kaybını karşılamıyorsa, araç değer kaybı nasıl karşılanır? Bu durumda geriye kazaya sebebiyet veren sürücüden, karşı taraftan bu değeri karşılama seçeneği kalıyor. Araç değer kaybını almak için karşı tarafa dava açmanız gerekmektedir. Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortaları kaskonun tam tersine karşı taraftaki kusursuz aracın uğramış olduğu değer kaybını karşılamaktadır. Bunun için Sigorta şirketine expertiz raporu ve diğer istenilen evraklarla beraber müracaat yapılmasına takiben 15 günlük yasal süre beklenir. Bu süre içinde sigorta acenteliğince ödeme yapılmazsa Asliye Ticaret Mahkemesinde dava açılabileceği gibi Sigorta Tahkim Komisyonuna da müracaat yapılabilinir.

Araç Değer Kaybı Davası Kime Karşı Açılır?

Kasko şirketleri araç değer kaybını karşılamadıkları için, araç değer kaybı davası kazaya sebebiyet veren kişiye, aracın ruhsat sahibine ve kusurlu olan karşı aracın Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortacısına açılmaktadır. Aracın değer kaybının tespitine yönelik araç değer kaybı davası açılır. Karşı taraf kazada bir kusuru bulunmadığını ispat etmedikçe bu zararı ödemek zorundadır. Şayet ispat edemiyorsa araçta meydana gelen kaybı ödemekle yükümlüdür.

Peki Araç Değer Kaybı Davası Nasıl Açılır?

Dava sürecinde aracınızda meydana gelen hasarın miktarını talep edebileceğiniz gibi, aracın tamiri için gerekli olan zararı ve araç hasarlı olduğu için uğradığı değer kaybını da karşı taraftan isteyebilirsiniz. Şayet araç kiralık ise ayrıca ulaşım giderlerini de karşı taraftan talep etmeniz mümkündür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ready To Start New Project With Intrace?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.