Filistin Caddesi., Beyaz Zambaklar Sokak., No:6/7, Gaziosmanpaşa, Çankaya, Ankara

0312 466 44 44


Zimmet Şuçu ve Cezası Nelerdir?

Zimmet Şuçu ve Cezası Nelerdir? Ankara Ceza Avukatı.Türk ceza hukukunu değerli okuyucularımıza aktaran Atabay & Kaya Hukuk büromüz,yeni bir makale ile sizleri bilgilendirmeye devam ediyor.Ankara Ceza avukatı Zimmet suçu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 247 ve devamı maddelerinde düzenlenmektedir. Buna göre, görevi gereği zilyetliği kendine devredilen veya koruma ve gözetimiyle yükümlü olduğu malı zimmetine geçiren kamu görevlisi 5 ila 12 yıl hapis cezasıyla cezalandırılacaktır.

Zimmet Şuçu Nedir?

Zimmet Şuçu ve Cezası Nelerdir? Ankara Ceza Avukatı Suçun faili fakat bir kamu görevlisi olabilir. Kimlerin kamu görevlisi sayılacağı hususu Türk Ceza Kanunu’nun md.6/1-c’de belirtilmektedir. Bununla beraber mevzuatımızdaki bazı özel yaslarda “kamu görevlisi sayılır” veya “kamu görevlisi gibi cezalandırılır” şeklindeki düzenlemeler de suçun kalitesini belirlemede dikkate alınmalıdır (Örnek olarak 399 sayılı KHK md.11/b).

Zimmet suçu konusunda hukuki yardım almak için 0 312 466 44 44  nolu telefondan avukatlarımızı arayabilirsiniz.

Taşınır veya taşınmaz mallar suçun konusu olabilir. Ayrıca malın kamuya, özel hukuk tüzel kişisine ya da özel kişiye ait olmasının önemi yoktur.

Zimmete geçirmek, suç konusu mal üstünde malikmiş gibi tasarrufta bulunmayı ifade etmektedir. Bu tasarruf çeşitli şekillerde olabilir. Eylem icrai veya ihmali davranışla işlenebilir. Fail ya kendisi adına malikmiş gibi tasarrufta bulunmalı veya başkasının mülk edinmesini sağlamış olmalıdır.

Fail kamu görevlisi değil ise veya kamu görevlisi olup zilyetliği devredilen mal görevi gereği devredilmemişse veya mal üstünde koruma ve gözetim yükümlülüğü yoksa koşulların oluşması halinde TCK md.155 de düzenlenen güveni kötüye kullanma suçu oluşur.

Özel hüküm-genel hüküm ilişkisinden dolayı, özel düzenleme olan zimmet suçu söz konusu olduğu durumlarda, ayrıca genel düzenleme olan görevi kötüye kullanma suçundan (md.257) cezalandırma söz konusu olmaz.

Zimmet suçu için iki tane cezayı azaltan sebep düzenlenmiştir:

Zimmet suçunun, malın geçici bir süre kullanıldıktan sonra iade edilmek üzere işlenmesi halinde, ceza yarı oranına kadar indirilebilecektir.
249. Maddeye göre ise zimmet suçunun konusu oluşturan malın değerinin azlığı sebebiyle, verilecek ceza üçte birden yarıya kadar indirilecektir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Ready To Start New Project With Intrace?

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua.