
Kas
696 Sayılı KHK ile Sürekli İşçi Kadrosuna Geçen Binlerce İşçiyi İlgilendiren Emsal Yargıtay Kararı
Taşeronda çalışmaktayken 696 Sayılı KHK ile işçi kadrosuna geçirilen yüzbinlerde işçinin uzun zamandan beri beklediği Yargıtay kararı sonunda verildi.
Asgari Ücret Farkı Davası Nedir?
Kamu Kurum ve Kuruluşlarında taşeron nezdinde çalışmakta olan işçiler; 696 sayılı KHK kapsamında sürekli işçi kadrolarına geçirilirken, taşeron nezdinde almakta oldukları asgari ücretin oransal fazlası ücretler üzerinden çalıştıkları idarelere geçişleri sağlanmış ve sürekli işçi kadrosuna geçtikten sonra 2018 yılı boyunca taşeron nezdinde almakta oldukları asgari ücretin yüzde farkları üzerinden ücretlerini almışlardır.
Birçok kamu kurum ve kuruluşunda sürekli işçi kadrosuna geçirilmeden önce işçilerin ücretleri ihale şartnameleri ile asgari ücretin oransal fazlası olarak belirlendiği, kadroya geçtikten sonra 2018 yılında da aynı oranda ücretin ödenmeye devam edildiği halde 2019 yılına gelindiğinde Çalışma Genel Müdürlüğünün görüşü sebebiyle birçok kamu kurum ve kuruluşu, Asgari Ücrete Gelen Zam Miktarını işçilere uygulamamış, bünyelerinde çalışmakta olan işçilerden ücretleri asgari ücretin altında kalanlara asgari ücret seviyesine çekip %4 zam, ücretleri asgari ücretin üzerinde olanlara da sadece %4 zam uygulamak suretiyle maaş ödemesi yapmışlardır.
Kısacası asgari ücrete yıllar içerisinde gelen zam, işçilere uygulanmadığından konuya ilişkin ilk dava kurucu avukatımız Av. Levent ATABAY tarafından açılmış olup davayla ilgili yapılan yargılama neticesinde Yargıtay dosyanın esasına girerek yani tarafların haklılık veya haksızlık durumlarına bakarak kesin ve emsal olacak kararını vermiştir.
Konuyla ilgili açıklama yapan Av. Levent ATABAY; “ 2018 yılında taşeron nezdinde çalışmakta olan yüzbinlerce işçi çalışmış oldukları kurumlar nezdinde sürekli işçi kadrosuna geçirilirken, alt işveren nezdindeki ücret ve diğer sosyal haklarıyla birlikte sürekli işçi kadrosuna geçirilmişlerdir. Asgari ücretin belli bir yüzde fazlası ile yani oransal fazlası ile kadroya geçenler 2018 yılı boyunca bu farklarını almış fakat 2019 yılına gelindiğinde Çalışma Genel Müdürlüğünün bir görüşünün kurumlar tarafından yanlış yorumlanması neticesinde yüzbinlerce işçinin maaşı eksik ödenmiştir. Biz bunu 2018 yılının Aralık ayında ilk olarak gündeme getirdik fakat sesimizi duyuramadık. Neticesinde eksik ödenen ücretlerin ödenmesi ve işçinin gerçek ücretinin tespiti için açmış olduğumuz davada Yargıtay tarafından davanın esasına girilerek, işçinin ücretinin ne surette olursa olsun muvafakati alınmaksızın düşürülemeyeceğine hükmetti. Yargıtay kararını bir dilekçe ile kurumlara göndereceğiz ve işçilerin eksik ödenen ücretlerinin ödenmesini talep edeceğiz. Söz konusu karar tüm çalışma hayatına hayırlı uğurlu olsun.” dedi
Konuya ilişkin ilk olarak 2018 yılında özel bir haber sitesine açıklama yapan avukatımız hali hazırda günümüzde yaşanan bu uyuşmazlıkla ilgili 2 yıl önceden haber verdiğini vurguladı.
Asgari Ücret Farkı Davası Yargıtay Kararı
Yargıtay vermiş olduğu kararda; işçinin ücreti oransal olarak belirlenmişse ve işveren ile işçi arasında yeniden bir ücret belirlemesi yapılmamışsa yıllar içerisinde asgari ücrete gelen zamların işçinin maaşına yansıtılması gerektiğine kesin olarak karar vermiştir.
Karar sonrası yüzbinlerce işçinin ücretinin yeninden hesaplanıp eksik ödenen ücretlerinin işçilere ödenmesi gündemde. İlerleyen dönemde Yargıtay kararının, kurumlar tarafından uygulanıp uygulanmayacağı ise tartışma konusu.
Yargıtay kararına rağmen asgari ücret farklarının ödenmemesi durumunda işçilerin, İş Mahkemelerinde dava açıp eksik ödenen ücretlerini tahsil etme imkanı bulunmaktadır.
Asgari Ücret Farkı Yargıtay Kararı yazımızın başında “İLGİLİ DOSYAYI İNDİR” linki altında İlk Derece ve Bölge Adliye Mahkemesi Kararıyla birlikte sunulmuştur.
Karar ve davalarla ilgili ayrıntılı bilgi almak için 0312 466 44 44 nolu telefondan bizlere ulaşabilirsiniz.

Yorumlar